
Anca Ghinea – „Când te poziționezi corect față de viață, vin soluțiile.”
Anca Ghinea este creatoare pe zona imaginii de business, aducând vizibilitate și poziționare pentru antreprenoarele cu afaceri mici și mijlocii. Pentru că are o experiență de peste 20 de ani în zona de comunicare, creație și publicitate, Anca vrea să le ajute pe femei să se îndrăgostească sau să se reîndrăgostească de ceea ce fac. De proiectele lor, de visurile lor, astfel încât să devină cunoscute ca brand prin activitatea lor profesională.
”E multă viață acolo în pasiune și eu vreau să aduc acest combustibil care hrănește tot: în afaceri, repornind motoare sau mărind tempo-ul celor care deja merg.
Ajut antreprenoarele să dețină o vizibilitate a brandului lor printr-un sistem integrat: Branding de companie + branding personal + CONTENT de calitate + PR, iar companiile să beneficieze de un content social media de calitate, manageriind pagini din diferite domenii: de la legal, la construcții, aici conținutul video fiind hook-ul care atrage. Știu cum să fie evidențiate calitățile serviciilor într-un mod video remarcabil.
Îmi place să dau voce oamenilor prin podcastul pe care îl realizez, iar prin platforma de creativitate în business Kreatoria.ro aduc interviuri în format scris.
Ador, de asemenea, cum s-au dezvoltat evenimentele „Transformatorii”. Evenimente de Business pentru antreprenori și creatori care au ajuns la 7 ediții deja realizate, comunitatea pe care am creat-o pas cu pas, cu răbdare, recunoștință, smerenie și bucurie. Ceea ce m-a îndemnat să realizez evenimente și pentru alte persoane pentru a sprijini proiectele lor vocaționale sau companiile lor.”
MENtalks: Wow, Anca, se vede de la o poștă că ai darul cuvintelor. Ce te-a inspirat să începi propria afacere/ să devii antreprenoare?
Anca Ghinea: Răspunsul meu stă într-un cumul de 2 aspecte: dorința de a aduce valoare consistentă prin munca mea creativă (ceea ce fac să fie creștere pentru un alt business) și dorința de a-mi îndeplini una dintre nevoile și valorile mele esențiale: cea de libertate!
Și aici putem vorbi de o libertate creativă, operațională, de a construi ceva care să aducă o contribuție reală în lume și în același timp să fie construită pe propriile valori! E, până la urmă, același vis pe care îl am de când eram mică: de a trăi din capacitățile mele, din talentul meu, din ceea ce sunt. De acolo e producția, e succesul în viață. De acolo a fost drumul meu. Ce m-a inspirat să încep propria afacere & să devin antreprenoare?
Cred că „antreprenoare” am fost de când mă știu pentru că mereu am avut proiecte, am căutat oportunități și am făcut să se întâmple lucruri și activități profesionale! Tot de când mă știu învăț să fiu, învăț mult! Încă mai am de pus piese în puzzle-ul antreprenoriatului! Sunt într-o etapă în care știu că trebuie să trec la nivelul următor, iar asta e ca orice etapă intermediară, una care vine cu o mulțime de stări! Încă nu ești unde țintești, unde știi că poți să fii, dar nici treapta pe care ai fost nu îți mai este potrivită!
MENtalks: Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în cariera ta de antreprenor?
Anca Ghinea: Despre mine se spun mereu 3 lucruri: că sunt foarte puternică, foarte creativă și am un networking foarte bun. Ei bine, să știi că provocările oamenilor în principiu sunt aceleași: legate de timp, de energie și resurse financiare. Diferența este CÂND vin aceste provocări și la CE NIVEL.
„Cred că aceste interviuri cu întrebări foarte bine punctate și cu răspunsuri sincere aduc pe oameni mai aproape unii de alții. Nu ajută pe nimeni o mască de perfecțiune afișată, un Dolce far niente închipuit. Și credem că iarba e mai verde la vecin. DAR Când te poziționezi corect față de viață, față de oameni și față de probleme, vin soluțiile.”
În ceea ce mă privește, am trecut prin multe provocări care aveau la bază o lecție. Una dintre etape a fost când erau gemenii mai mici și efectiv nu aveam TIMP… Voiam să creez, să lucrez cât mai mult, aveam idei, însă timpul nu exista, oricât îmi doream să-l expandez. Ce a reieșit? Că am învățat să apreciez timpul mai mult și să fiu mai organizată.
Apoi au fost provocări de knowledge & networking. Îmi doream să fac anumite lucruri și nu găseam portița pentru a le îmbina tehnic. Sau nu ajungeam la oamenii la care îmi doream. Acum sunt recunoscută pentru networking-ul meu de calitate și chiar se știe în piață: Anca deschide orice ușă. Deci, vezi? Fiecare provocare, că mi-a convenit sau nu, a venit cu o șansă de a învăța ceva și chiar ceva care m-a definit în timp. Apoi am devenit foarte bună la acel aspect.
„De fiecare dată când mi-a fost frică de ceva sau nu mi-a plăcut un lucru la mine, prin conștientizare, prin muncă, prin șlefuire am reușit să-l convertesc din MINUS în PLUS.”
MENtalks: Cum ai reușit să echilibrezi viața personală cu cea profesională?
Anca Ghinea: Am un exercițiu pe care îl ofer și în sesiunile mele de consultanță. Este un exercițiu pe care eu l-am creat și îmi dă un IMPULS extraordinar: CINE sunt EU ca esență? Esența mea care e? Și mă uit în spate, în viața mea, în toate provocările mele, iau o foaie de hârtie și îmi trec toate abilitățile care nu m-au trădat niciodată. Dar NICIODATĂ. Și ele sunt creativitatea, hărnicia, organizarea, structura logică, conectarea cu oamenii, credința și capacitatea uluitoare de a mă ridica din cenușă. Am o adaptabilitate pe care viața mi-a maximizat-o. În fond, ce poți să faci? Doar să te ridici, să demarezi cu viteză.
MENtalks: Ce calități consideri că sunt esențiale pentru a reuși în domeniul tău?
Anca Ghinea: Reziliența, organizarea, creativitatea și capacitatea de a găsi soluții unde alții nu le mai văd.
MENtalks: Ce sfaturi ai pentru femeile care doresc să devină antreprenor?
Anca Ghinea: E mai mult decât o dorință. Antreprenor nu devii pentru că îți dorești per se să devii antreprenor, ci pentru că ai ceva de adus în lumea asta. Vrei să-ți faci treaba foarte bine și știi că ceea ce produci sau oferi ca servicii au un impact pozitiv și mai larg decât dacă ai fi un specialist într-un alt sistem (companie).
MENtalks: Cum ai reușit să depășești momentele de îndoială sau eșec și ce ai învățat din ele?
Anca Ghinea: Le-am depășit acționând. De fiecare dată când am acționat, anxietatea a coborât. Apoi sunt un om foarte iubit. Mi s-a spus că am un magnet. Că atrag. Iar asta vine din consistența muncii, din consolidare pas cu pas. Așadar, balsamul meu mereu a fost munca (să realizez proiecte), să ies din confort și să vorbesc cu oamenii care mă pot sfătui sufletește și profesional. Sunt mulți oameni în jurul meu. Sunt un om iubit, da. Și este un dar.
MENtalks: Care sunt valorile și principiile care te ghidează în afaceri?
Anca Ghinea: Parteneriat real, oferirea calității, respectarea termenelor.
MENtalks: Cum îți menții motivația și creativitatea în afaceri?
Anca Ghinea: Aici este cel mai simplu pentru mine pentru că sunt ca un burete și sunt deschisă multor medii de afaceri, De la reciclare, la medicină, de la fashion, la construcții, de la tâmplărie PVC, la flori etc. Nu e loc de plafonare. Plus am un sistem de suport foarte bun. Oameni foarte competenți pe care nu i-am lăsat să cadă sau i-am ridicat în anumite momente și care nici ei nu mă lasă să cad, atunci când motivația mea e alterată de gânduri reziduale precum: e greu, nu pot, e imposibil, cum fac aici?
MENtalks: Ce rol joacă mentorii în business-ul și succesul tău?
Anca Ghinea: Foarte mare. Și eu sunt mentor pe zona de imagine, dar și eu sunt mentorată pe zona de business operațional, pragmatic. Știi cum este? Merge foarte bine o perioadă cu tot ce știi la acel timp, apoi urmează o etapă în care îți merge bine cu același univers, însă imediat după îți dai seama că e musai loc de shift, de switch, de reinventare etc. Că nu se mai poate așa cum se putea înainte. Sunt deschisă să învăț, să mă reinvetez în permanență și să aflu de alții.
MENtalks: Cum vezi evoluția industriei tale în următorii 5-10 ani?
Anca Ghinea: Foarte multă comunicare personalizată cu clientul/consumatorul, o creștere a calității serviciilor și o mai mare rigurozitate. Eram la festivalul de publicitate de la Cannes acum câțiva ani și m-a mirat că un speaker a spus: „vom trăi anii în care oricine de pe fața pământului va avea cel puțin 5 momente de celebritate.” M-a uluit, am ridicat o sprânceană. Între timp, am coborât. Rândurile vor vorbi prin oameni pentru oameni – conținut generat de utilizatori. Dacă este să vorbim la nivel mai tehnic: formatele video vor predomina, AI-ul și automatizările vor fi la ordinea zilei.
MENtalks: Ce proiecte sau obiective ai pentru viitorul apropiat?
Anca Ghinea: Sunt straturi diferite de obiective: obiective mici, medii și mari. Aș începe cu cel mare: de a-mi construi un HUB de comunicare de business. Visul meu este de a construi un CENTRU pe zona de IMAGINE de business, cu interferențe de cultură și educație. Îmi doresc să construiesc branduri și să le corectez ca imagine pe cele existente, la nivel național și internațional.
În plus, alt vis este de a consolida ceea ce am început: de a duce evenimentele „Transformatorii” – evenimentele de business care sunt sub semnătura mea, la un nivel internațional. Anul trecut în Oslo, Copenhaga și anul ăsta să vedem unde viața ne va deschide.
MENtalks: Care sunt pasiunile tale în afara muncii?
Anca Ghinea: Călătoriile, modelingul, scrisul (de tip beletristică), designul interior și crearea de experiențe frumoase copiilor. Mă ajută să fiu în mișcare, mă ajută să fiu dinamică mereu, nu îmi place să stau, nu mă simt bine. Îmi place să lucrez la multe proiecte personale și profesionale în același timp. Mintea mea funcționează pe PROIECTE și pe foldere diferite deschise simultan. Produc mai multe rezultate așa.
MENtalks: Ce carte ai citit recent și ți-a plăcut foarte mult?
Anca Ghinea: Pe birou, dar și pe noptiera mea stau multe cărți pe care le citesc simultan și ele sunt în diferite categorii: business, PR/Marketing și dezvoltare personală. Iată câteva titluri.
„Mindfulness urban: Exerciții de curaj, compasiune și conectare” este scrisă de Gaspar Gyorgy
„Șlefuitorul de diamante” este scrisă de Geshe Michael Roach și Lama Christie McNally
„Lean In: Femeile, munca și voința de a conduce” de Sheryl Sandberg
„De la idee la bani: Cum să-ți construiești o afacere profitabilă” de Napoleon Hill „Inteligența emoțională: Descoperă-ți resursele ascunse” de Daniel Goleman
„Antifragil: Ce avem de câștigat din dezordinea lumii” de Nassim Nicholas Taleb
„Așii afacerilor: Cum să devii un antreprenor de succes” de Michael E. Gerber
„Arta de a gândi clar” de Rolf Dobelli
„Obiceiuri de succes: Cum să-ți schimbi viața în 30 de zile” de Brian Tracy
„Mitul antreprenorial: De ce eșuează majoritatea micilor afaceri și ce poți face pentru a avea succes” de Michael E. Gerber
„Obiceiuri de succes: Cum să-ți schimbi viața în 30 de zile” de Brian Tracy
„Secretele succesului: Sfaturi ale unor femei antreprenor” de Joanna Barsh și Susie Cranston
„Puterea obiceiului: De ce facem ceea ce facem în viață și afaceri”) Charles Duhigg.
MENtalks: Ai un model sau o persoană care te inspiră în viața personală?
Anca Ghinea: Nu am doar un singur model. De obicei sunt oameni foarte mari, cunoscuți/celebri, personalități în domeniul lor cu care ies la o cafea sau pe care îi vizitez acasă, birou și vorbim. Ne punem sufletele pe masă și cu toată sinceritatea. E un adevărat curs fiecare întâlnire. Numai să fii în prezența lor e un factor de binecuvântare mare.
De la fiecare întâlnire învăț lucruri mari, sunt oameni care au mai trecut prin greutăți și s-au ridicat, păstrându-și un mindset extraordinar.
„Nu mă interesează cei care au avut o viață roz, care par că trăiesc o viață de film. Eu nu am avut-o. Însă mă interesează cei care au făcut o gimnastică incredibilă cu provocările și au aterizat bine.”
MENtalks: Cum îți menții echilibrul mental și emoțional în perioadele stresante?
Anca Ghinea: Aici e un joc între tot ce suntem: fizic, mental, emoțional. Acționez pe zona fizică de obicei cu masaj, plimbări, terapii, apoi mentalul și emoționalul stau în câteva remedii: să știu că am dat tot ce trebuie și am făcut tot ce stă la mine de făcut. Îmi dă o liniște a minții extraordinară pentru că, de multe ori, e o mare agitație pe banda mentală.
MENtalks: Ce înseamnă pentru tine succesul în viața personală?
Anca Ghinea: Să fii BINE cu TINE.
MENtalks: Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat dintr-un eșec personal? Anca Ghinea: Schema renașterii din cenușă. Am ca o schemă pe care uneori o mai modific câte un pic. Dar în principiu e aceeași de 20 de ani. Când a murit mama am aplicat-o prima dată. Ceva de Sus probabil mi-a întins o mână de ajutor să pot merge înainte cu inima limpede și cu capul clar. Eșec e un cuvânt foarte dur. Mintea nu zice că e eșec. Ci că ceva doare. Și doare rău. Și când doare rău eu mă activez și găsesc soluții. Nu chiar imediat, poate plâng întâi sau mă destăinui unei persoane, poate mă revolt, însă inevitabil mă trezesc într-o zi că aplic Schema renașterii din cenușă. O brevetez 😊
MENtalks: Ce sfaturi ai pentru a menține relații sănătoase și armonioase cu cei dragi?
Anca Ghinea: Să te porți cu respect și valoare și să te pui în papucii celui din fața ta.
MENtalks: Cum îți place să sărbătorești realizările personale?
Anca Ghinea: Prin călătorii, prin adunări de oameni relevanți, îmi place să împart momentul cu cine trebuie. Sunt o foarte bună organizatoare de evenimente. Și asta fac și pe plan personal, surprize celor care sunt importanți pentru mine. Îmi place să ofer și am învățat să și primesc. Un talent de-al meu e să construiesc relații adevărate. Să mă conectez cu oamenii și adevărul e ca un mare, mare dar. Și cu ei împart și momentele bune. Și mai ales cu copiii mei, care-mi știu toate realizările: de la lansare de carte, la podcasturi, evenimentele mele, călătoriile de afaceri.
Anca Ghinea: Ce te motivează cel mai mult în momentele dificile?
Anca Ghinea: Că am reușit în momente infinit de grele – deci mă uit în trecut, iar apoi mă uit în viitor când știu ce pot crea, manifesta, exprima. Deci să mă racordez la un vis. Și apoi aduc IDEI din viitor pentru a soluționa ceea ce trebuie soluționat în prezent. Apoi mă motivează ceea ce știu că sunt, am o responsabilitate față de mine, față de tot ce am construit de la 14 ani, de când am început să muncesc. Și mai ales motivația numărul 1: responsabilitatea de a-i crește REMARCABIL pe copiii mei pe care îi iubesc enorm.
MENtalks: Mulțumesc mult!
#WOMENtalks este un proiect susținut de către Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria:
Post a comment