Men Talks

MenTalks

Bărbate, te speli pe dinți? #HEALTHTALKS cu Dr. Andrei Constantinovici

Ți-am captat atenția? Mă bucur. Ai răbdare, căci discuția e puțin mai lungă. Nu e vorba doar despre spălatul pe dinți, ci vreau să-ți vorbesc în general despre sănătatea orală:

 

Problemele dentare se pot manifesta cu dureri în faze complexe, iar tratamentul devine complex și costisitor!

 

M-am gândit să încep seria de articole despre sănătate orală cu un efort de a desființa mitul conform căruia dacă nu te dor dinții înseamnă că totul e în regulă în gura ta. Ei bine…din păcate problemele dentare sunt teribil de perverse. În sensul că ele pot evolua mult timp fără simptome deranjante și atunci când în cele din urmă se manifestă, se găsesc deja în faze foarte avansate iar tratamentul necesar este complex și… costisitor.

 

De exemplu: poți avea o carie dentară care să avanseze “pe silent mode”  luni sau chiar ani până când în cele din urmă vei avea o noapte albă din cauza unei dureri bruște , insuportabile ( = se numeste pulpita, când caria afectează nervul) sau chiar se va fractura. O altă situație frecventă este când  ai boala parodontală ( a.k.a. parodontoză, a.k.a boala gingiilor și a oaselor din jurul dinților, ) fără să te doară nimic și într-o bună zi să te trezești că și se mișcă brusc dinții și trebuie extrași sau chiar cad singuri.

 

Cea mai des ignorată situație este  povestea cu  mușcătura incorectă nefuncțională, care provoacă în timp uzuri la nivelul dinților și articulațiilor care îți susțin maxilarele. Probleme inițial nedureroase, dar care la un moment dat duc la dinți sensibili, din cauza pierderii prin uzură a stratului de smalț protector, dar și la zgomote și dureri în dreptul tâmplelor și a urechilor, acolo unde se găsesc articulațiile și mușchii conectați funcțional cu dinții tăi.

 

Tratamentele stomatologice au avansat enorm. Ne aflăm în epoca de aur a stomatologiei.

 

S-a avansat în domeniul anesteziei, dar și al know how-ului și al tehnhologiei digitale, iar aceste lucruri ne permit să realizăm tratamente care erau de neconceput, cu puțini ani în urmă. Absolut orice tratament stomatologic se poate realiza astăzi sub anestezie locală și efectiv nu doare.

 

Analizele computerizate 3D ne permit nouă specialiștilor să înțelegem perfect cazurile și să avem rezultate eficiente și predictibile, iar de când stomatologia a trecut în era digitală putem efectiv să vizualizăm rezultatele finale ale unui tratament complex, full mouth, chiar încă dinainte de a pleca la drum. Putem să îndreptăm dinți fără sârme sau să punem implanturi dentare fără tăieturi și fără sângerare.

 

Fii fără grijă, voi vorbi pe larg despre fiecare din minunile astea în articolele următoare. Însă acum să revenim puțin la prevenție. Pentru că în continuare este mult, mult, MULT mai ușor, mai plăcut și mai ieftin să previi decât să tratezi problemele de sănătate orală. Cu toate acestea, însă, mă confrunt zilnic în cabinet cu  foarte multe cazuri  avansate care îmi afectează pacienții nu doar la nivel local oral, cât și pe plan general.

 

 

Există 3 mari motive care țin oamenii departe de dentist: lipsa de informație, frica și banii.

1.Informația ( sau lipsa ei…)

 

Dacă citești rândurile astea înseamnă că suntem pe drumul cel bun în ceea ce privește informarea. Într-adevăr, în școli nu există cursuri de sănătate orală. De multe ori tot ce știm este ceea ce învață părinții în copilărie. Ceea ce e, de multe ori, incomplet. În plus, problemele dentare sunt privite de multe ori ca un tabu, mai ales de către bărbați. No worries, în rubrica asta vom dezbate tot ce trebuie să știți despre stomatologia la zi.

 

 

2.Frica

 

Atât studiile, cât și experiența personală mi-au arătat că la dentist femeile sunt mult mai curajoase decât bărbații. Nu îmi place să o recunosc, dar e adevărat: 8 din 10 persoane care au leșinat de frică la dentist sunt… bărbați. De cele mai multe ori în spatele acestei temeri extreme se ascund, poate, experiențe neplăcute la dentist în copilărie. Ei bine, acum ne putem relaxa.

 

Îndrăznesc să spun că singurul lucru în comun dintre stomatologia de acum versus cea din copilăria ta este denumirea. În rest, dentiștii se îmbracă diferit, au alte intrumente, folosesc anestezia și tehnicile sunt pe cât se poate de minim invazive. Acum medicul dentist o să te întrebe ce show urmărești pe Netflix și o să îți pună pe ecran un serial care să te țină entertained cât îți rezolvă el cea mai recentă problemă. 😊

 

3.Finanțele

 

Dacă mai devreme am îndrăznit să spun că la dentist nu doare și că nu are rost să îți fie frică, aici nu am să pot să spun că tratamentele stomatologice nu costă. În spatele unui tratament  stomatologic de calitate este multă muncă, materiale și aparatură extrem de scumpe ( dacă sunt de calitate), precum și un proces continuu de pregătire a specialistului.

 

O regulă în formula matematică a prețului la dentist este că acesta crește exponențial cu durata de când a apărut problema și până când te-ai prezentat la dentist. De aceea, revin, este bine să previi!!!

Ar trebui să o luăm ca pe o chestie inevitabilă, că gura este probabil adevăratul „călcâi al lui Ahile” în organismul nostru. Este un segment al organismului supus la numeroși factori de degradare și uzură (masticație continuă, acizi, zahăr, tutun, microbi etc) și…pur și simplu se strică!!!

 

Așadar, nu o mai lua ca pe o supriză… ci programează, în planul tău financiar, alături de abonamentele la Netflix si Spotify, bugetul anual de haine și de călătorii și bugetul constant de mentenanță a sănătății orale. E mult mai simplu când vezi lucrurile așa. În plus, există soluții financiare și pentru acest aspect prin care, nu doar ultimul iPhone Pro  poate fi cumpărat în 24 rate egale, ci și viitoarele tale fațete de ceramică 😊

 

Dar ce implică prevenția asta despre care tot vorbesc? În mare, sunt două direcții:

 

Pe de-o parte e vorba de o igienă corectă pe care să ți-o faci acasă, singur, zi de zi (de două ori pe zi!!!!). În al doilea rând, asigură-te că ajungi la un dentist de 2 ori pe an. Nu la orice dentist, nu la alt dentist de fiecare dată, nu la dentistul care oferă reduceri incredibile sau consultații gratuite (cred că ai prins ideea că ce e gratis de multe ori nu e bun, iar în stomatologie chiar nu îți dorești să nu fie bun).

 

Ideal este să ai o relație lungă cu medicul tău dentist care îți învață cazul și înțelege evoluția ta în timp. 6 luni reprezintă intervalul de timp în care problemele dentare nu prea au timp să evolueze major și de aceea se recomandă 2 controale pe an. Cu ocazia acestor vizite, dentistul tău o să poată identifica eventualele probleme în stadii incipiente și o să poată să îți propună tratamente minim invazive, înainte ca lucrurile să ajungă prea serioase. Sau în cel mai fericit caz, te va felicita că totul este perfect și o să îți recomande cel mult o igienizare profesională.

 

Ne vedem săptămâna viitoare, cu un nou articol care să te ajute să deslușești misterele sănătății orale și să demonteze mituri care te țin departe de dentist. 🙂

Cu drag, Dr. Andrei Constantinovici.

 

 

Vrei mai multe info despre cum să îți mentii corect igiena orală ? Fii cu ochii pe articolele noastre din categoria SĂNĂTATE.

Post a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *