Consecințele vulnerabilității ascunse
Inegalitatea socială are o istorie. În zilele noastre, echitatea socială provoacă existența și trăirile bărbatului.
În societate, manifestarea și expunerea ridică așteptări diferite pentru un bărbat și o femeie atunci când vine vorba despre procesarea emoției la nivel existențial. Hai să dărâmăm stereotipuri și află de ce să-ți accepți vulnerabilitățile și care sunt consecințele evitării sentimentelor.
DE CE ÎȘI ASCUNDE BĂRBATUL EMOȚIILE?
În societate, femeile sunt adesea considerate sensibile. Acest fapt este unul acceptabil din punct de vedere social. Bărbații care sunt considerați puternici, nu sunt încurajați să își exprime în exterior trăirile și emoțiile.
Încă de la o vârstă fragedă, bărbaților le este condiționat să creadă că exprimarea sentimentelor acestora nu este potrivită identității masculine. În acel moment se ruinează imaginea puternică și stoică a bărbatului.
Mulți bărbați neglijează să-și arate emoția pentru a nu fi considerați slabi. Doar pentru că bărbaților li se cere să-și ascundă emoțiile, nu înseamnă că nu le au. Așadar, nu există niciun argument care să întărească ideea că femeile sunt mai predispuse să își arate emoțiile decât bărbații.
CARE SUNT EFECTELE VULNERABILITĂȚII ascunse?
Neglijența emoțiilor vine cu repercusiuni de ordin fizic și psihic în viața de zi cu zi a unui bărbat, lansând provocări în toate domeniile. Suprimarea a ceea ce se manifestă pe interior duce către degradarea sănătății psihice și fizice.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală din Statele Unite, peste 6 milioane de bărbați se confruntă cu depresia în fiecare an. În multe situații, stereotipurile și așteptările sociale împiedică bărbații să ceară ajutor, mulți nerecunoscând nici măcar simptomele.
Într-un astfel de context, cariera și relațiile interpersonale sunt afectate și împiedică colaborarea într-o lume diversă.
CONCLUZIE
În centrul celor mai importante experiențe umane stă vulnerabilitatea, iar experiența vulnerabilității nu poate fi trăită în singurătate. Reziliența la rușine este o unealtă potrivită în dezvoltare și self-care.
Brené Brown, autoarea cărții „The Power of Vulnerability”, ne spune că persoanele cu reziliență la rușine sunt capabile să identifice rușinea și motivele care au generat-o, au vigilență critică pentru a discerne și a verifica realismul și vorbesc despre sentimentele lor de rușine în loc să le ascundă.
Vulnerabilitatea este un act de curaj. Îndrăznește să fii tu! Aruncă un ochi pe www.mentalks.ro și alege resursele de care ai nevoie.
Articol scris de Ana-Maria Băicociu
Post a comment