Jurnal de bărbat: O perspectivă terapeutică asupra vieții de zi cu zi
Bine te-am regăsit! Știi…mă gândeam astăzi, în timp ce-mi savuram cafeaua, la cum arată o zi din viața ta, dragă bărbat. Curioasă fiind, din fire, am încercat să creionez o oarecare imagine în minte despre ce faci tu din momentul în care te trezești și te dai jos din pat până când îți închei ziua.
Oare ești mai tot timpul pe fugă, cu n taskuri de rezolvat într-o zi, mereu agitat și copleșit, uneori, de multitudinea de lucruri pe care le ai de făcut? Obișnuiești să sari peste micul-dejun iar seara când ajungi acasă ești mult prea obosit pentru a mai petrece timp de calitate cu familia, copiii sau partenera de viață? Cât despre momentele tale cu tine, cu gândurile tale…mai există ele, oare?
Știu că viața ta este un caleidoscop de responsabilități, aspirații și provocări. Dă-mi voie să-ți spun că, totuși, jurnalul vieții tale nu se referă și nu ar trebui să se refere doar la o listă de activități zilnice pe care le ai de bifat, pe pilot automat, ci ar fi bine să cuprindă și momente de liniște, de introspecție, de reflecție asupra vieții, a provocărilor și a realizărilor, care, toate adunate, să aducă cu sine o perspectivă diferită asupra complexității și frumuseții vieții cotidiene.
Pentru că da! Viața de zi cu zi nu este și nu ar trebui să fie doar o cursă contra cronometru!
Există anumite tehnici terapeutice care te pot ajuta să navighezi mai ușor printre provocările cotidiene iar eu vreau să le împărtășesc cu tine.
Dimineața: Practică mindfulness sau Planificarea zilei?
De ce nu amândouă? 😊
Știu că fiecare dimineață îți începe cu o rutină bine stabilită. Ritualul de trezire de la 06:00-06:30 este unul pe care, deja, l-ai perfecționat de-a lungul anilor. Sari din pat, îți faci repede cafeaua, începi să îți revizuiești agenda și să îți stabilești obiectivele pentru lunga zi care urmează. Uneori uiți chiar să mai și mănânci, îți faci un duș, te îmbraci și o pornești spre locul de muncă. Urmează o zi plină, ca de fiecare dată.
Totuși…cum ar fi dacă, în loc să te ridici imediat din pat și să te arunci în rutina zilnică, decizi să îți începi ziua cu 10 minute de mindfulness? Așează-te confortabil, închide ochii și concentrează-te pe respirație. Inspiră și expiră lent, în timp ce observi cum corpul tău se relaxează și mintea ți se limpezește. Repetă exercițiul de câteva ori până când simți că ești complet relaxat.
Apoi, cu această stare de relaxare, ești pregătit să îți începi ziua. Îți faci cafeaua și, în aceste momente de liniște interioară, îți organizezi gândurile și îți planifici ziua care tocmai începe. Sigur, sunt multe pe lista de TO DO dar hotărăști să iei totul pas cu pas, fără să te lași copleșit.
Parcă este ceva liniștitor în această nouă rutină matinală, nu?
La locul de muncă: Provocări, Responsabilități, Stres
Intri pe ușa biroului și începe nebunia: urmează întâlniri, prezentări, proiecte care îți solicită o atenție sporită la detalii, ești nevoit să jonglezi între diferite responsabilități, ai termene limită care îți aduc un stres suplimentar.
Și, totuși, cum să gestionezi acest stres și să rămâi, în același timp, productiv?
Uite ce îți propun eu: Găsește-ți un loc unde ești doar tu cu tine (nu, nu este nimic ciudat să faci asta la baie) și aplică tehnicile de respirație profundă și conștientă. Inspiră adânc și expiră lent, simte cum tensiunea se reduce și claritatea mintală crește. Repetă ori de câte ori te simți copleșit sau când vrei, pur și simplu, doar să te relaxezi.
Nu ai încredere că poate funcționa? Nu mă crede pe cuvânt, încearcă și vei observa singur rezultatele. Oferă-ți aceste câteva minute din viața ta. Pentru că meriți!
Vei observa apoi cum, în timpul întâlnirilor cu colegii tăi, vei folosi tehnici de ascultare activă și te vei concentra complet pe discuțiile voastre, lucru care va îmbunătăți calitatea colaborării cu ei și va construi încredere și respect reciproc.
Săreai, de obicei, peste pauza de prânz? Acum îți vei lua cel puțin 30 minute pentru a mânca în liniște și a te relaxa. Această pauză îți va oferi un moment de reîncărcare a bateriilor și va contribui la menținerea energiei pe parcursul zilei.
După-amiază: Conectarea cu familia
Ajungi acasă și ești istovit de lunga zi de la birou. Nu ai chef de nimic, intri în casă, îți agăți grăbit hainele în cuier, treci pe lângă ea, o săruți rapid și te arunci pe canapea. Copiii, fericiți că te revăd, se aruncă în brațele tale dar tu ești mult prea obosit și plictisit pentru a te bucura de ei, îi îmbrățișezi rapid și le spui să meargă la joacă că o să vii și tu…Dar minutele se scurg și tu nu mai vii…Între timp, cea mică vine la tine și te întreabă cu voce blândă și nerăbdătoare: „Tati, când vii să ne jucăm? Încă puțin, draga mea. Mai așteaptă puțin și o să vin…”. Iar fetița se îndepărtează ușor, cu capul plecat și o privire tristă în ochișorii ei mari și rotunzi. Dar tu nu o vezi, gândurile tale sunt în altă parte…
Îți sună, oare, cunoscut? Așa arată o scenă din viața ta într-un moment de deconectare. Poate ai copii, poate nu ai. Poate este doar iubita care te așteaptă iar tu ești mult prea obosit și stresat pentru a mai petrece timp de calitate cu ea. Sau poate ești singur, ajungi acasă și tot ce vrei să mai faci este să mănânci ceva rapid și să te bagi în pat. Dai scroll pe Instagram și îți pui un film, adormi în timp ce-l vizionezi…iar a doua zi o iei de la capăt.
Dragă bărbat, nu numai tu treci prin asta. Ca și tine, suntem mulți care trecem prin asta. Sau am trecut. Știu cum se simte să te simți copleșit de taskurile zilnice iar la sfârșit de zi să fii scurs de energie.
În loc să te învinovățești sau să rămâi pe acest pilot automat, caută soluții. Începe prin a aplica dimineața și la serviciu tehnicile despre care ți-am vorbit și vei observa singur schimbări uluitoare în energia și entuziasmul tău de peste zi.
Momentele petrecute cu cei dragi sunt o reală sursă de relaxare, energie și motivație zilnică. Fie că te joci împreună cu copiii tăi, discuți despre ce s-a întâmplat peste zi cu partenera ta, aplicând și tehnicile de ascultare activă sau, pur și simplu, pregătiți cina împreună, toate aceste clipe te vor menține ancorat în prezent și vor întări legăturile cu cei dragi.
Reflecții de Seară: Lecții și Recunoștință
Seara alocă un pic de timp doar pentru tine. Fie că alegi să citești câteva pagini dintr-o carte, să asculți muzică relaxantă sau, pur și simplu, doar să ieși pe balcon și să privești cerul, ia-ți aceste momente de solitudine pentru că ele te vor ajuta să-ți clarifici emoțiile și să-ți identifici mai ușor sursele de stres sau anxietate, permițându-ți să abordezi aceste situații în mod proactiv.
Înainte de a te retrage la culcare, rezervă-ți câteva minute pentru a reflecta asupra zilei care tocmai a trecut: „Cum te-ai simțit? Ce ai realizat astăzi? Ce ai putea îmbunătăți mâine?”. Sunt întrebări care te pot ajuta să fii conștient de cine ești tu cu adevărat, de progresul tău, de emoțiile și sentimentele tale și să îți pui ordine în gânduri.
Practică recunoștința pentru momentele frumoase de peste zi și pentru lecțiile învățate din provocările întâmpinate. Vei avea o perspectivă pozitivă asupra lucrurilor și un sentiment de împlinire.
Alege-ți, totodată, o zi din săptămână pe care să o petreci cu băieții, găsește-ți un sport care să îți facă plăcere și practică-l de 3 ori pe săptămână, deconectează-te la o sesiune de înot, la un meci de fotbal sau la o cină în oraș. Și dacă simți că ai nevoie de mai mult, apelează la un terapeut. Nu este nicio rușine să ceri ajutor.
Și nu uita… Viața ta este o continuă călătorie de auto-descoperire și evoluție. Bucură-te de ea!
Prin mindfulness, comunicare deschisă, conectare cu familia, auto-îngrijire și recunoștință, îți poți crea o viață mai echilibrată și mai împlinită.
Jurnalul tău, dragă bărbat, adună toate aceste mici eforturi zilnice și realizări, oferindu-ți o cale către sănătatea mintală și bunăstarea durabilă.
Dacă ai nevoie de un sfat, un gând bun sau, pur și simplu, simți nevoia să împărtășești cu cineva o situație din viața ta, scrie-mi. Și îți voi răspunde.
Cu mult drag!
Luiza
Coach & Terapeut
Post a comment