
Laura Ivăncioiu – „Nu vreau să mă pierd în proiecte care nu îmi aduc bucurie”.
Laura Ivăncioiu este o profesionistă cu peste 30 de ani de experiență în domeniul comunicării și relațiilor publice, pe care o admir pentru bucuria cu care face fiecare proiect în parte. Pentru mine pare veșnic veselă. :))
Este fondator al agenției de comunicare și PR „Deci Se Poate” încă din 2005, dar înainte Laura a lucrat timp de aproximativ 13 ani în diverse companii de radio și presă, cum ar fi Radio Contact sau Grupul de presă Cațavencu. Povestea ei merită să ajungă și la inimile voastre, așadar dăm startul proiectului #WOMENtalks azi, 1 martie, ca semn de apreciere pentru toate femeile din România. Toată luna voi aduce în fața voastră peste 20 de femei incredibile, cu povești de la care sigur veți avea o mulțime de lucruri de învățat. ENJOY!
MENtalks: Bună, Laura. Să le spunem oamenilor care este domeniul în care activezi și ce te-a inspirat să începi propria afacere/ să devii antreprenoare?
Laura Ivăncioiu: Salut! Am o agenție de PR, se numește Deci Se Poate. Traseul meu a fost destul de clasic/previzibil: jurnalism -> PR. Întâi am făcut PR pentru radioul la care lucram, Radio Contact, apoi la următorul loc de muncă, Academia Cațavencu, și-apoi mi-am făcut agenția mea. Se numește Deci Se Poate pentru că treceam printr-un divorț când am înființat-o și aveam nevoie să aduc către mine toate energiile bune și toate mesajele pozitive.
„Agenția mea se numește Deci Se Poate pentru că treceam printr-un divorț când am înființat-o și aveam nevoie să aduc către mine toate energiile bune și toate mesajele pozitive.”
Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în cariera ta de antreprenor?
Laura Ivăncioiu: Pfoa! La început, cel mai greu a fost să nu mă mai panichez vara când erau proiecte mai puține. Mi-a luat câțiva ani să înțeleg că business-ul ăsta are valuri – uneori e muncă multă, alteori trebuie să mă bucur de pauză sau să profit de ea pentru mentenanță (actualizări baze de date, gândit și scris proiecte noi etc.) Apoi a fost gândul că dacă îmi pleacă angajații înseamnă că nu sunt eu un angajator bun. Am depășit și asta. Apoi a venit și soțul meu în agenție (cel de care divorțasem, ne-am împăcat ulterior) – și cred că asta a fost cel mai greu. Eu eram obișnuită să iau decizii că era agenția mea, el era învățat să dea ordine că fusese GM de unde venise. Mult ne-a luat să ne ajustăm! Încă avem perioade în care vorbim despre cum să vorbim unul cu altul. 😊
Cum ai reușit să echilibrezi viața personală cu cea profesională?
Laura Ivăncioiu: A fost mai greu când eram tânără, acum e mai ușor. 😊 Cel mai mare regret al vieții mele este că nu am stat mai mult cu copilul meu când era mic. M-am întors prea devreme la serviciu. Bine, și acum muncesc foarte mult, cred că am avut doar două vacanțe în toată viața mea în care am plecat fără laptop (și fac multe călătorii!). Nu știu dacă un antreprenor poate avea vacanțe, dar eu îmi găsesc liniștea când muncesc din călătorii și ridic ochii deasupra laptopului și văd vreun ocean sau vreo orezărie, ceva. Acum, de pildă, sunt în Bali pentru două luni. Nu ar fi posibil să stau atât fără să muncesc… Doar că efortul se resimte mai ușor de aici.
Ce calități consideri că sunt esențiale pentru a reuși în domeniul tău?
Laura Ivăncioiu: Să nu-ți fie frică să vorbești cu oamenii. Să nu vrei să păcălești oamenii – clienți, jurnaliști… Să îți placă să scrii, să vorbești, să organizezi, să gândești concepte noi… Aproape toate se învață, dar dacă le ai nativ, ți-e mai ușor.
Ce sfaturi ai pentru femeile care doresc să devină antreprenor?
Laura Ivăncioiu: Să devină! Să nu se blocheze la tot felul de gânduri negative! Ce se poate întâmpla cel mai rău? Să nu meargă businessul, corect? Mare lucru! Se angajează iar! Dar măcar și-au dat șansa să devină, să facă ce au visat.
„Am depășit momentele de îndoială sau eșec prin plâns, terapie și prieteni. Am învățat că toate astea trei ajută!”
Cum ai reușit să depășești momentele de îndoială sau eșec și ce ai învățat din ele?
Laura Ivăncioiu: Cu plâns, terapie și prieteni. 😊Am învățat că toate astea trei ajută. Că, și dacă am greșit ceva, e bine că-mi dau seama că am greșit, pentru că astfel, data viitoare e probabil să nu repet greșeala. Că, de cele mai multe ori, eu am o părere mult mai rea despre mine decât ceilalți. Că e ok să mă plac / să am o părere bună despre mine / să accept complimente. Că nu poti ține un prieten / un client / un angajat lângă tine doar pentru că tu vrei asta. Sunt mulți alți factori care contează.
Care sunt valorile și principiile care te ghidează în afaceri?
Laura Ivăncioiu: Să-mi fac treaba bine. Să știu eu că am făcut tot ce puteam ca să iasă bine. De multe ori, limita mea e mai sus decât a clienților. Să fiu transparentă. Să fiu cinstită. Să muncesc doar ce îmi place / pentru ce clienți îmi place.
Cum îți menții motivația și creativitatea în business-ul tău?
Laura Ivăncioiu: Vine natural, s-ar putea să aibă legătură cu faptul că îmi place ce fac.
„Obiectivul meu pentru viitor este unul singur, foarte important: să nu mă împlic decât în proiecte care îmi aduc bucurie. Să nu mă risipesc, să nu mă las atrasă în proiecte doar pentru că trebuie / nu are cine să le facă / mă pricep să le fac / nu pot să zic Nu”.
Care sunt pasiunile tale în afara muncii?
Laura Ivăncioiu: Teatrul. Merg des și am înființat grupul de facebook Mergem la teatru. (vă spun eu că are 59.000 de membri – WOW) Mai și scriam… N-am mai apucat să scriu, dar aș vrea să îmi creez rutina de a scrie dimineața. Iar călătoriile sunt hrană vie pentru mine.
Cum îți petreci timpul liber și ce activități te ajută să te relaxezi?
În afară de teatru și călătorii pe care le trec la pasiuni, în timpul liber mai fac sport (care e mai degrabă o necesitate, decât o pasiune). Îmi mai place să descopăr locuri noi din București. Îmi place să scriu și să citesc, să mă uit la filme.
Ce carte ai citit recent și ți-a plăcut foarte mult?
„O viață măruntă”, de Hanya Yahagihara. Și „Șase piese, un autor” de Mimi Brănescu.
Ai un model sau o persoană care te inspiră în viața personală?
Fii-mea (e foarte înțeleaptă și are un dar: mă poate face să râd, oricât de supărată aș fi). Dana Papadima (pentru pofta de viață și de cultură). Dana Dobrescu (pentru toate sfaturile bune legate de nutriție, sport, longevitate și nu numai). Lucian, soțul meu (e foarte deștept).
Cum îți menții echilibrul mental și emoțional în perioadele stresante?
Cu excese alimentare, comedii ușurele și terapie. 😊
Ce înseamnă pentru tine succesul în viața personală?
Idealul meu în viață este să mă placă toată lumea. Superficial și imposibil, știu! Dar ăsta chiar ar fi un succes personal!
Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat dintr-un eșec personal?
Că după acele momente am devenit un om mai bun. După fiecare!
„Idealul meu în viață este să mă placă toată lumea. Superficial și imposibil, știu! Dar ăsta chiar ar fi un succes personal!”
Ce sfaturi ai pentru a menține relații sănătoase și armonioase cu cei dragi?
Să ne vină nervii pe rând! Să înțelegem că un om nu are doar defectele pe care le vedem în momentele de conflict, ci și calitățile pe care le vedeam înainte. Că și dacă nu suntem de acord în unele privințe, sunt lucruri care ne leagă profund, aproape de neînțeles, așa că nu are rost să ne mai batem capul cu conflictele, că oricum ne iubim.
Cum îți place să sărbătorești realizările personale?
Din păcate, nu prea îmi dau răgazul ăsta! Abia acum învăț să fac asta, să stau un pic și să fiu mândră de mine, să mă gândesc la reușitele mele și să țopăi cu mine în brațe, în gând, firește. 😊
Ce visuri sau obiective personale ai pentru viitor?
Îmi doresc să cresc podcastul E vremea mea, să îl duc și offline. Îmi doresc să cresc comunitatea Mergem la teatru, dar nu numeric, ci calitativ. Îmi doresc să fie o atmosferă mișto la birou permanent. Îmi doresc să nu mă mai cert cu Lucian. Să dansez mai mult. Să râd mai mult. Să-mi fac timp să scriu.
Ce te motivează cel mai mult în momentele dificile?
Dacă te referi la birou, când am momente dificile = perioade aglomerate, cel mai mult mă motivează Asana, aplicația de taskuri. Dacă e-n Asana, trebuie făcut, n-am de ales! 😊 Dacă te referi la momente dificile personale, emoționale, cred că apropiații: Lucian, Maria (fiică-mea), prietenii.
Mulțumesc!
#WOMENtalks este un proiect susținut de către Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria:
Post a comment