Men Talks

MenTalks

Mindfulness pentru bărbați – cum să eliberezi puterea conștientizării în viața ta

 

Într-o lume în care ritmul accelerat al vieții cotidiene poate fi cu adevărat copleșitor, deconectându-te de propria persoană, mindfulness-ul devine tot mai relevant și mai necesar pentru gestionarea sănătății mintale și emoționale.

 

Totul se întâmplă în grabă, nu mai există timp pentru introspecție, multitasking-ul îți este deja un stil de viață, vrei să fii cât mai productiv și să bifezi cât mai multe lucruri într-o zi și uiți să mai reflectezi asupra emoțiilor pe care le trăiești. Ești în permanență afectat de o mulțime de stimuli externi, care îți sunt atât de familiari și care te încurajează să funcționezi, aproape tot timpul, pe pilot automat încât nu mai realizezi că te distrag de la tine, de la conexiunea cu sinele tău.

 

Însă, în momentul în care faci acest lucru, toate acele emoții pe care nu le bagi în seamă nu dispar, se acumulează în subconștientul tău, până când ajung să refuleze sub diferite forme: furie, stres, anxietate, oboseală psihică, frică, tristețe, deznădejde, somatizări în corp.

 

Te regăsești? În acest articol, eu îți propun un ghid practic și accesibil care să te sprijine să dezvolți o mai mare conștientizare de sine, claritate a minții și echilibru emoțional în viața ta. Este vorba despre această resursă puternică numită mindfulness. Și nu, nu este o tehnică potrivită doar pentru femei. 😊

 

Ce înseamnă, de fapt, mindfulness? După cum spunea Jon Kabat Zinn, responsabil pentru introducerea mindfulness-ului în medicina tradițională și creatorul programului de reducere a stresului bazat pe mindfulness (MBSR): „A acorda atenție, în mod conștient, momentului prezent, fără a judeca.”

 

Cum se traduce aceasta în termeni simpli? Tu decizi în mod conștient unde îți direcționezi atenția, nu îți faci griji pentru trecut și nu te gândești la viitor, nu încerci să îți controlezi sau să îți oprești gândurile și sentimentele – ci doar le observi. Astfel, îți direcționezi toată atenția către momentul prezent și te focalizezi doar pe ceea ce faci acum, devii conștient de emoțiile și gândurile pe care le ai și de tot ceea ce se întâmplă în jurul tău.

 

Pentru tine, dragă bărbat, care adesea simți presiunea de a fi puternic, de a reuși, de a-ți ascunde emoțiile, practicarea mindfulness-ului devine cea mai bună cale de a-ți gestiona stresul, de a-ți îmbunătăți relațiile și de a-ți crește starea de bine, fiind atent la senzațiile corpului, gândurile și emoțiile tale din momentul prezent, fără a le judeca.

 

 

Cum poți face asta în mod concret?

 

Întoarce-te la momentul prezent. Observă-ți și acceptă-ți emoțiile, așa cum vin ele, fără judecată. Acest lucru te va ajuta să le înțelegi și să le gestionezi mult mai bine.

 

Îți propun un exercițiu pe care îl poți face în orice moment al zilei: scanarea corpului. Este un exercițiu simplu care, odată integrat și repetat, te va ajuta să îți gestionezi emoțiile într-un mod sănătos și echilibrat.

 

Îndreaptă-ți atenția asupra respirației, simte cum aerul intră și iese din corpul tău. Respiră calm, adu-ți atenția în momentul prezent și pe măsură ce inspiri și expiri, scanează-ți corpul. Începe de la cap și observă senzațiile din zona feței, apoi, cu aceeași calmitate, mută-ți atenția către gât, umeri, brațe, piept, abdomen, șolduri și picioare. Ce emoții simți? Numeste-le și stai cu ele pentru câteva momente, fără să le judeci și fără să încerci să le schimbi. Continuă să respiri calm și adânc și pe măsură ce faci asta eliberează toată tensiunea din corp. Simte acea senzație de ușurare cum îți învăluie tot corpul. Rămâi acolo preț de câteva minute și trăiește acea stare de bine. După ce ai încheiat exercițiul și ești liniștit, revin-o la respirația ta normală. Cum te simți acum? 😊

 

 

Gestionează stresul prin tehnici de respirație și meditații ghidate

 

Respirația profundă și respirația diafragmatică sunt două tehnici ușor de urmat care te vor ajuta să îți calmezi mintea și să reduci anxietatea în timp real.

Dă-le o șansă! 😊

 

Dacă meditațiile ghidate ți se par complicate sau, pur și simplu, nu te atrag, îți las aici o tehnică foarte simplă de respirație conștientă, susținută de știință și împărtășită de Dr. Andrew Weil, ca fiind cea mai puternică tehnică de relaxare. Este vorba despre metoda 4-7-8:

 

  • Inspiră pe nas în timp ce numeri până la 4
  • Ține-ți respirația în timp ce numeri până la 7
  • Expiră pe gură în timp ce numeri până la 8

 

Pentru a vedea rezultate este necesar să practici tehnica de minim două ori pe zi, a câte 4 cicluri de respirație. Practicată în mod regulat, reduce ritmul cardiac și tensiunea arterială și, totodată, îmbunătățește digestia și circulația și te ajută să adormi mai repede.

 

Dar nu te îngrijora dacă nu îți iese din prima, de minim două ori pe zi. Nici nu trebuie. Important este să începi și să o practici în ritmul tău. Vei observa singur schimbările în bine și vei alege în mod conștient să o practici din ce în ce mai des.

 

 

Integrează mindfulness-ul în viața de zi cu zi

 

În loc să te pierzi în gânduri despre trecut și viitor, alege conștient să fii prezent în fiecare moment din zi: atunci când mănânci, când te speli pe dinți, când mergi la cumpărături, când îți bei cafeaua, când conduci sau, pur și simplu, când mergi pe jos sau vizionezi un film.

În timp ce comunici cu ceilalți, fii prezent și ascultă-i cu atenție, nu judeca și nu interpreta, doar fii deschis la ce au ei de zis.

 

Și, nu în ultimul rând, practică recunoștința. Ia-ți câteva momente în fiecare zi pentru a reflecta asupra lucrurilor pentru care ești cu adevărat recunoscător. Privind adânc în tine, vei descoperi cu siguranță lucruri mai mici sau mai mari pentru care să spui un „mulțumesc” din inimă.

 

Știu că uneori poate fi anevoios, dar prin practică regulată și graduală vei integra mindfulness-ul în viața ta ca pe ceva normal care îți va aduce numai beneficii și îți va influența în mod pozitiv sănătatea mintală și bunăstarea generală.

 

Articol scris de Luiza Martin

Post a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *