
Totul despre menopauza! – cu doamna doctor Simona Sasu.
Menopauza este un subiect de discutie sensibil in randul femeilor, dar reprezinta o etapa naturala in viata lor, marcata de incetarea functiei ovariene si scaderea nivelului de estrogen.
Aceasta apare, de obicei, intre varstele de 40 si 55 de ani si poate fi insotita de simptome precum bufeuri, transpiratii nocturne si schimbari de dispozitie, fiind un process complex, pe care l-am dezbatut pe larg alaturi de doamna doctor Simona Sasu, corespondentul special din partea retelei private de sanatate Regina Maria.
Descoperiti care sunt simptomele comune, ce schimbari hormonale au loc in corpul femeii, cum poate afecta menopauza sanatatea mintala a femeii si multe alte lucruri interesante, din interviul de mai jos. ENJOY!

Doamna Dr Sasu Simona, din partea rețelei private de sanatate Regina Maria
MENtalks: Doamna doctor, bine ati venit pe platforma noastra. Spuneti-mi, va rog, ce este menopauza si la ce varsta apare, de obicei?
Dr. Simona Sasu: Menopauza este un fenomen fiziologic. Apare atunci cand inceteaza functia ovarelor si, implicit, odata cu oprirea definitiva a menstruatiei. Ea se instaleaza fiziologic in intervalul 48-52 ani, interval care, dupa parerea mea, se va modifica in viitor. Ca urmare a scaderii varstei de aparitie a primei menstruatii, in timp ce rezerva ovariana se mentine sau chiar scade.
MENtalks: Care sunt simptomele comune ale menopauzei si cum pot varia acestea de la o femeie la alta?
Dr. Simona Sasu: Simptomele sunt multiple si variate, dar cel mai frecvent intalnite sunt cunoscutele bufeuri, insomnii, schimbari de dispozitie si crestere in greutate, Acestea nu se manifesta cu aceeasi intensitate la toate femeile, Unele femei le percep ca si usoare, in timp ce pentru altele sunt suparatoare si creeaza multa confuzie.
MENtalks: Ce schimbari hormonale au loc in corpul femeii in timpul menopauzei?
Dr. Simona Sasu: Odata cu incetarea functiei ovariene, scade mult secretia hormonilor estrogeni si proesteronul. Spun ca se secreta in cantitati mult mai mici deoarece sunt si alte tesuturi care le produc: de exemplu tesutul adipos si glandele suprarenale.
Sistemul endocrin este complex si glandele endocrine isi influenteaza reciproc functia, astfel incat pot aparea modificari ale functiei tiroidei care pot afecta si mai mult calitatea vietii femeilor.
MENtalks: Cum poate afecta menopauza sanatatea mintala si emotionala a unei femei?
Dr. Simona Sasu: Menopauza este asociata de multe ori (dupa parerea mea, in mod gresit) cu imbatranirea organismului. Ea este, de fapt, semnul ca inceteaza perioada de maternitate, de ingrijirea copiilor si incepe perioada de interiorizare si de conexiune cu corpul nostru. Si e minunat sa fie asa. Aceasta asociere si toata furtuna de schimbari pot produce dezechilibre emotionale de diferite intensitati, care pot necesita interventia psihologului sau chiar a psihiatrului.
„Schimbarile produse de menopauza pot produce dezechilibre emotionale de diferite intensitati, care pot necesita interventia psihologului sau chiar a psihiatrului.”
MENtalks: Exista tratamente sau terapii care pot ajuta la gestionarea simptomelor menopauzei?
Dr. Simona Sasu: Sigur ca exista. Toate acele simptome pot fi gestionate si ameliorate. Din punctul de vedere al ginecologului, principala cauza a simptomelor este deficitul de estrogen si avem posibilitati variate de a suplini acest deficit. De la fitoestrogeni, pana la noutatea zilelor noastre: hormonii bioidentici.
Nu trebuie sa uitam ca organismul nu este doar suma organelor si sistemelor sale ,astfel incat nu doar o singura specialitate poate rezolva toate provocarile prin care trece o femeie in aceasta perioada. Colaborarea cu medicul endocrinolog, cu nutritionistul, cardiologul, psihologul etc este esentiala. Astfel de colaborare exista in centrele de management a menopauzei, din cadrul Retelei de Sanatate Regina Maria.
MENtalks: Ce rol joaca alimentatia si exercitiile fizice in gestionarea simptomelor menopauzei?
Dr. Simona Sasu: Dat fiind ca, in cele mai multe cazuri, menopauza este acompaniata de crestere in greutate, o alimentatie echilibrata, asociata cu exercitii fizice, restabileste tonusul fizic si emotional al femeii.
„Practicarea unui sport restabileste conexiunea dintre minte si corp, care in aceasta perioada pare ca nu mai este al tau. Astfel ca simptomele de menopauza se amelioreaza semnificativ. Sportul echilibreaza sistemul nervos vegetativ, care este implicat in majoritatea simptomelor menopauzei.”
MENtalks: Cum poate afecta menopauza sanatatea oaselor si ce masuri preventive pot fi luate?
Dr. Simona Sasu: Toate tesuturile femeii sunt intretinute si sustinute de catre estrogen, inclusiv oasele. Lipsa estrogenului duce la demineralizarea oaseor, astfel incat fara tratament se poate ajunge pana la fracturi. Medicul endocrinolog se ocupa de diagnosticarea si tratarea osteoporozei.
MENtalks: Care sunt riscurile asociate cu terapia de substitutie hormonala si cine ar trebui sa o evite?
Dr. Simona Sasu: Administrarea estrogenului fara a fi asociat cu progesteronul poate ingrosa endometrul si modifica structura lui, cu riscul de a aparea sangerari si chiar cancer de endometru. Administrarea substitutiei hormonale creste si riscul de aparitie a cancerului de san, astfel incat e nevoie de investigatii periodice in acest sens.
Persoanele cu risc de tromboze vasculare ar trebui sa evite substitutia hormonala pentru ca aceasta creste riscul trombembolic.
MENtalks: Ce sfaturi aveti pentru femeile care se se confrunta cu simptome severe ale menopauzei?
Dr. Simona Sasu: Le-as recomanda sa se adreseze unui medic ginecolog sau endocrinolog. Ei pot stabili daca, intradevar, aceasta este instalata si pot sa le ghideze catre toate specialitatile medicale de care au nevoie pentru gestionarea acestei perioade de trecere catre o noua homeostazie a organismului.
MENtalks: Cum pot partenerii familia sprijini femeile care trec prin menopauza?
Dr. Simona Sasu: Este operioada de mari schimbari in viata femeii. Daca aceasta are partenerul si familia alaturi si este inteleasa si sustinuta, trece mai usor prin ele. In fond, viata este mult mai usoara cand avem conexiune si sprijin din partea celor apropiati.
MENtalks: Mulțumesc mult!
#WOMENtalks este un proiect susținut de către Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria:
Post a comment